Jobba utomlands – tips

 

En del söker aktivt ett arbete i ett annat land medan vissa får erbjudandet när deras svenska bolag expanderar. Har du bestämt dig för att testa arbeta i ett annat land? Vi har några tips för att göra övergången så mild som möjlig. 

Flytten

Ta in offerter på flytten om du vill ta med dig bohaget till din nya hemvist. Det finns företag som riktar in sig på att flytta möbler och ägodelar från Sverige till andra länder såsom QPL Transport som riktat in sig på Portugal och Spanien. Det är inte gratis att flytta stora ägodelar över gränser men klart värt det när du ska flytta permanent eller under flera år. Det ger en känsla av hemma som inte du får om alla möbler är sprillans nya.

Ansökningar

Ditt arbete borde hjälpa dig med de ansökningar som krävs för flytten, de ska gärna stå för en del av kostnaderna också. Tänk på att det är mycket lättare att flytta runt i EU än andra länder. Du behöver godkänt arbetsvisum för att arbeta i USA och dessa tar flera veckor, till och med månader, att få godkända. Om företaget redan är etablerad i USA kan ansökningstiden skäras ned betydligt.

USA har även något som heter ”Green Card Lottery” där de delar ut 50 000 arbetstillstånd i ett lotteri bland alla ansökande. Lotteriet sker en gång om året och de drar från flera olika länder varav Sverige alltid är med.

Fritiden utomlands

De som flyttar utomlands för att jobba hamnar lätt i ett ekorrhjul där de bara jobbar och sover. Fritiden blir innehållsfattig, du kanske är dålig på språket, främmande för kulturen och har ingen du känner förutom arbetskamrater.

Det är viktigt att du tar dig ut i samhället på fritiden och helgerna. Boka in språkkurser med din partner, anmäl dig till evenemang som händer i närområdet och tar upp en hobby som tvingar dig att lämna hemmet.