Hur du får ordning på företagets ekonomi

 

Att bokföra på rätt sätt är ett måste enligt lagen, men det innebär också att du får stor insikt i ditt företag och dess ekonomi. Det i sin tur hjälper dig att kunna fatta beslut om företagets framtid så att du kan ta bra beslut i alla lägen. Med hjälp av bokföringen kan du sedan ta fram rapporter månadsvis som visar hur den senaste månadens resultat ser ut, för att sedan jämföra med tidigare månader eller år. På så sätt vet du också hur mycket pengar du kan ta ut från företaget.

Bokföringsprogram

Det bästa du kan göra är därför att skaffa ett modernt bokföringsprogram som du också kan koppla till lager, kundregister, löner och fakturering. Det blir inte bara smidigt och översiktligt, du kan snabbare få betalt för dina tjänster och leveranser går oftare enligt plan. I nyare bokföringssystem finns även e-faktura inkluderat. Bestäm en dag varje vecka då du går igenom ekonomin så att du har kontinuerlig koll på ditt företag.

Internet och molntjänster

Numera finns det en mängd tjänster på internet som hjälper dig i ditt företagande, både när det gäller bokföring, företagande och redovisning. Du kan exempelvis anlita en revisor online inför varje bokslut. E-legitimation hjälper dig även när du har företag genom att du kan redovisa moms, deklarera arbetsgivaravgifter och titta på ditt skattekonto utan att behöva skicka in några papper. Du kan även driva ditt företag från din dator utan problem, men det krävs ändå att du är insatt i alla delar av företagets ekonomi. Tack vare dagens molntjänster är allt mycket mer lätthanterligt

Fördelar med välskött företag

Att ha koll på företagets ekonomi och ha allt väl dokumenterat innebär också att du lättare kan attrahera investerare, nya partners eller till och med kunder om de ser att företaget är välskött. Både att kunna ta lån och hitta nya samarbetspartners kräver att företaget är välordnat och går med vinst.

Beroende på om du startar egen firma med dig själv som egen anställd eller ett aktiebolag där du räknar med att växa och ha anställda kommer du därefter att närma dig företagande på lite olika sätt. Grunden i hur du sköter ekonomin på bästa sätt ser dock likadan ut oavsett vilken typ av företag du driver.