Ekonomin i ett växande företag

 

Företagsekonomi är en kritisk del av vilken verksamhet som helst. Men det kan ofta kräva speciell fokus när företaget växer. Hur ekonomin hanteras kan vara skillnaden mellan en stadig, hälsosam tillväxt och en ohållbar sådan.

Det finns många exempel på företag som vuxit snabbare än vad de egentligen kunnat hantera. I de flesta fall leder detta till likviditetsproblem, men i de värsta kan det till och med resultera i att företaget går i konkurs.

Så vad bör man göra för att undvika dessa problem? Till att börja med är det alltid värt att fokusera på att förbättra lönsamheten innan man arbetar för att öka tillväxten. Lönsamheten kommer göra betydelsefull skillnad oavsett företagets storlek och vara det som banar vägen för möjlig tillväxt i framtiden.

När företaget dock kommer in i en tillväxtfas gäller det att verkligen hålla koll på siffrorna. I ett mindre företag kan det vara värt att antingen ta in hjälp under en interimsperiod eller möjligen titta på anställa en riktig ekonomiansvarig med gott om erfarenhet och expertis. Då detta är en mycket viktig anställning är det värt att lägga ned lite extra på rekryteringsprocessen och kanske även inkludera något utöver det normala.

Något alla företag borde ha är en tillväxtplan. I denna ska det definieras hur företaget ska växa, hur finansieringen ska ske, vilka marknader som på fokuseras på och även inkludera vilka potentiella risker som existerar. Finansieringen är en central punkt för tankeställningen i denna artikel och det gäller att veta om företaget kan finansiera sig själv under tillväxten eller om man måste söka lån eller riskkapital.

Tänk även på att det är väldigt vanligt att företaget behöver anställa mer personal som det växer och att detta kan öka utgifterna ordentligt månad för månad. I ett litet företag betyder detta ofta att någon måste ta en mer tydlig roll som ledare och om ingen är bekväm i den rollen kanske man även måste anställa för det.