Stambytet behöver inte vara komplicerat

 

Fastighetsägaren och styrelsen, bostadsrättsinnehavaren och hyresgästen – alla bävar de inför samma sak: stambytet som förr eller senare oundvikligt måste ske.

Det är ett stort, krävande och dyrt projekt för alla berörda. Det finns dock hjälp – ta hjälp online.

Ta in rätt kompetens

När rören är gamla, illa underhållna eller att de till och med har läckage. Då är goda råd dyra. Det är viktigt att styrelsen i bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren inte grips av panik och gör något oövertänkt. Primärt är att agera professionellt och rationellt, men framför allt att ta hjälp av specialister på stambyten.

Det yrkeskunniga företagen utför en studie för att avgöra vilket behov fastigheten har. De räknar på vilken lösning som passar bäst, inte minst vad som blir ekonomiskt och praktiskt mest fördelaktigt.

Olika alternativ

Det kan till exempel visa sig att du inte behöver göra ett traditionellt stambyte utan att det räcker med en relining av de existerande rören. Det finns olika fördelar och anledningar till vilken metod och lösning man slutligen väljer.

Relining är billigare och de boende kan bo kvar i sina lägenheter under projektets gång. Det går dock inte att överdriva vikten av att ta hjälp av experter på området innan man beslutar något.